Metsänhoitoyhdistyksien uudet valtuutetut on valittu
Valtakunnallinen
Marraskuussa 2024 järjestetyt metsänhoitoyhdistysten valtuustovaalit ovat päättyneet, ja uudet valtuutetut on valittu kaudelle 2025–2028. Vaalien tulokset on nyt vahvistettu, ja uudet valtuustot aloittavat toimikautensa 1. tammikuuta 2025.
- Ensinnäkin haluan onnitella kaikkia valtakirjan saaneita valtuutettuja. Tekemistä riittää. Metsäasiat ovat vahvasti esillä yhteiskunnallisessa keskustelussa ja puumarkkinoilla on hyvä veto. Metsänomistajien edunvalvontaan ja palveluiden kehittämiseen saadaan vaalien tuloksena myös merkittävä joukko uusia, toivottavasti innokkaita, ihmisiä meidän konkareiden joukkoon, MTK:n metsävaltuuskunnan puheenjohtaja Mikko Tiirola onnittelee.
Vaalien valtakunnallinen äänestysprosentti oli 35 %, kun edellisissä valtuustovaaleissa prosentti oli 41 %. Sopuvaaleihin päätyi 18 yhdistystä 52 yhdistyksestä.
- Äänestysprosentin laskeminen on toki pettymys, kun EU-vaalien äänestysprosentin kanssa on aikaisemmin kilpailtu tasaisesti äänestysprosentissa. Toki, kun äänestysprosenttia vertaa muiden järjestöjen ja yhdistysten äänestysprosenttiin, ollaan vielä positiivisesti eri kymmenluvuilla. Ehdokkaiden määrän väheneminen ja aiempaa useammassa yhdistyksessä sopuvaaliin päätyminen, ovat voineet vaikuttaa prosentin laskuun.
Koko Suomeen valittiin yhteensä 1 175 valtuutettua. Naisia valtuutetuista on 14,5 %. Merkille pantavaa on, että valtakunnan ääniharavat olivat kaikki naisia. Mhy Etelä-Savon ehdokkaana ollut Kaisa Ralli vei voiton 330 äänellä ja saman yhdistyksen ehdokas Taina Pietarinen vei kakkospaikan 230 äänellä.
Vaaleissa äänestettiin edelleen mieluummin perinteiseen tapaan postitse; sähköisiä ääniä annettiin kaikista äänistä noin 25 %. Aktiivisinta äänestäminen oli Mhy Iissä, jossa äänestysprosentti kipusi 48,6 %.
Metsänhoitoyhdistyksen valtuusto on yhdistyksen ylin päättävä elin, joka koostuu jäsenistön vaaleilla valitsemista edustajista. Valtuusto päättää yhdistyksen strategisista linjauksista, kuten palveluvalikoiman laajuudesta, jäsenmaksujen suuruudesta ja taloudenpidosta.
Valtuuston toiminta on ratkaisevan tärkeää yhdistyksen menestykselle, sillä se varmistaa, että toiminta vastaa jäsenten odotuksia ja edistää kestävää metsätaloutta alueella.
- Uusien valtuustojen työ alkaa nopeasti. Kaikille uusille mhy-valtuustoille järjestämme Tervetuloa mhy-valtuutetuksi -webinaarin 17.12. ja ensi vuoden puolella koulutuksia jatketaan valtuustojen kokoontumisen yhteydessä, Tiirola kertoo.
Kiitos kaikille ehdolle pyrkineille ja äänestäjille aktiivisuudesta!
Oman alueesi uudet valtuustolaiset löydät täältä.
Lisätietoja
Mikko Tiirola, MTK:n metsävaltuuskunnan puheenjohtaja
044 538 4280
Ajankohtaista
Monimuotoinen metsä osa 1: Mitä luonnon monimuotoisuus tarkoittaa metsänomistajalle?
Valtakunnallinen
Metsän monimuotoisuus ei ole vain ympäristön etu – se on myös metsänomistajan turva muuttuvassa ilmastossa. Jokainen voi tehdä jotain, ja vaihtoehtoja löytyy erilaisille metsänomistajille. Tätä monimuotoisuuden palapeliä avataan tarkemmin Monimuotoinen metsä -artikkelisarjassa. Tämä on sarjan ensimmäinen osa.